Pages

Wednesday, August 3, 2011

> Kuih Ketayap

Bahan-bahan ( 3-5 orang ):-

Buat kulit 
1 cawan tepung gandum
2 biji telur
2 helai daun pandan
1 1/2 cawan santan (boleh diganti dgn fresh milk)
1 1/2 sudu kecil garam
2 sudu besar minyak masak
Beberapa titik pewarna hijau

Buat inti
1/2 biji kelapa parut
3/4 cawan gula merah (boleh dikurangkan)
1 helai daun pandan

Cara-cara:-

Untuk Buat Inti:-
1. Masukkan kelapa parut dan gula merah tadi serta sehelai daun pandan.
2. Kacau sehingga sebati sehingga inti kelapa tadi bercampur dengan gula merah selama 10-15 minit.
3. Inti akan menjadi warna keperangan. Angkat dan buang daun pandan tadi.

Untuk buat kulit:-
1. Kelapa parut tadi di blend dengan daun pandan dan perah, ambil patinya.
2. Jika u all guna santan segera, just blend dengan daun pandan dan tapis.
3. Ambil tepung masukkan ke dalam mangkuk letakkan secubit garam dan campurkan pati santan yang telah di blend dengan daun pandan tadi dan kacau sehingga sebati.
4. Kemudian masukkan telur serta minyak dan kacau lagi. Jika u all nak warna original ketayap tak payah guna pencelup, sebab warna daun pandan tadi akan membuat adunan tadi warna hijau, jika u all nak tambahkan sedikit lagi perwarna, letaklah 2-4 titik ke dalam adunan anda.
5.Panaskan kuali leper, letakkan sedikit minyak dan sendukkan 1 senduk adunan tadi dan layangkan kuali agar adunan tadi bulat.
6. Masak sehingga 2-3 minit, angkat jangan terlalu lama. Setelah angkat terus masukkan inti dan gulung.

**Cara gulung:- lipat kedua dua tepi sedikit dan gulung melentang. Ulangi sehingga adunan tadi habis.


 Selamat mencuba.....

Anniversary Siti's Kitchen

Daisypath Anniversary tickers
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...