Pages

Monday, October 24, 2011

-Kuah Kacang berdaging

BAHAN-BAHAN

*1/2 kilo daging lembu yg berlemak dipotong kecil
*2 batang serai
*7 ulas bawang merah
*3 ulas bawang putih
*1/2 inc halia
*1/2 inc kunyit hidup
*1 inc lengkuas
(bahan-bahan (*) semuanya dikisar halus)

-15 tangkai cili kering dikisar bersama 1 inc belacan
-2 cawan kacang tanah digoreng tanpa minyak, buang kulit & ditumbuk kasar, kalau suka boleh campur dengan kacang gajus
-5 sudu besar gula merah
-1 sudu besar gula pasir
-1 cawan air asam jawa
-1 cawan santan
-Garam secukup rasa
-Minyak untuk menumis
-1 batang serai diketuk

CARA-CARA

1. Bersihkan daging berlemak yang telah dipotong kecil.
2. Panaskan minyak & tumis semua bahan kisar(tak termasuk cili kering) sehingga naik bau...Dah naik bau baru masukkan cili kering kisar & serai yg diketuk..kacau2 & biar hingga pecah minyak.
3. Masukkan daging berlemak & kacau sebati
4. Masukkan 1 cwn santan & kacang tanah yg dah ditumbuk kasar...kacau2 & biar mendidih atau hingga daging empuk.
5. Masukkan air asam jawa, gula merah, gula putih & garam secukup rasa..jika terlalu pekat tambah air atau santan cair ....perlahankan api & kacau2 sehingga mendidih
6. Rasa masin, manis & masamnya, jika kurang tambahkan mengikut kehendak.

......Dah siap!!!!  boleh la hidang dengan nasi himpit



Anniversary Siti's Kitchen

Daisypath Anniversary tickers
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...