Pages

Monday, October 24, 2011

-Agar-Agar Lumut Coklat

BAHAN-BAHAN

- 45 g agar2 tali, kerat dan rendam dengan 1.5 liter air selama 15 minit (siti tak rendam pun, hehehe..nak cepat)
- 100 g gula Melaka, potong kecil
- 3/4 cawan gula pasir
- 2 helai daun pandan, disimpul
- 1/4 pewarna coklat (jika suka)
- 500 ml pati santan
* 1 biji telur
* 1 camca teh esen vanilla
* Secubit garam
( Satukan dan pukul rata bahan bertanda * dengan whisk)

CARA -CARA

1. Jerang agar2 bersama daun pandan, gula melaka dan gula pasir hingga agar2 larut.
2. Tapis bancuhan ke dalam periuk lain. Biar mendidih.
3. Masukkan bancuhan santan tadi dan masak hingga mendidih dan kelihatan seakan berbiji2.
4. Matikan api dan tuang dalam bekas yang sesuai.
5. Biarkan sejuk dan betul2 keras sebelum dipotong. Lagi sedap kalau dihidangkan sejuk.....

 

Terima Kasih.....

Anniversary Siti's Kitchen

Daisypath Anniversary tickers
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...