Pages

Wednesday, July 20, 2011

> Udang Masak Tempoyak

Bahan-bahan:-
 
15-20 ekor udang sedehana besar
4 ulas bawang merah
4 ulas bawang putih
6 biji cili padi (kalau nk pedas boleh tambah ikut kesukaan)
3 sudu makan tempoyak
1 helai daun kunyit
sedikit serbuk kunyit/ kunyit hidup
garam & gula

Cara-cara:-

1. Tumbuk bawang putih + bawang merah + cili padi
2. Masukkan bahan tumbuk dan serbuk kunyit ke dalam air. Biarkn mendidih.
3. Kemudian, masukkan tempoyak, garam dan gula. Sesuaikn rasa dan biarkn mendidih seketika lagi
4. Akhir sekali, masukkan daun kunyit dan udang dan biarkn mendidih seketika dan boleh la tutup api...
5. Sedia untuk dihidangkan.....

Note: kalau nk kuah banyak, boleh la tmbh air lagi... ikut kesukaan masing2...


lauk kegemaran suami ct..
selamat mencuba..!!!!

Anniversary Siti's Kitchen

Daisypath Anniversary tickers
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...