250 gm biskut Digestives (M'vities) - lebih kurang 200g
125 gm buttercup - letak 100g
Bahan-bahan B:
200 ml krim putar(whipping cream)
250 gm krim keju (cheese cream)
165 gm gula kastor - letak 150g
1 sudu besar jus lemon- 2 sb
2 biji telur
200ml fresh cream/ plain yogurt
4 sudu tepung gandum
Bahan-bahan C: (yg nie ct xletak pun...)
15 gm gelatin halal
100ml air
- campurkan air dgn gelatin atas double boiler dan sejukkan selama 5 minit
Topping
Blueberry topping secukupnyer
Jus lemon
Gula caster
Sedikit air
Cara-cara
1. Hancurkan biskut sehingga jadi serbuk.Sediakan loyang acuan berukuran 8 inci.
2. Cairkan mentega. Tuangkan mentega kedlm bekas berisi biskut tadi. Kacau rata.
3. Tekankan adunan biskut ke dalam loyang sehingga menjadi rata dan padat.Sejukkan dlm peti ais selama lebih kurang 30 minit agar ia menjadi keras. (bila dah keras tekan lagi bagi padat..)
4. Pukul krim putar (whipping cream) sehingga pekat dan gebu dan ketepikan.
5. Pukul krim keju (cheese cream) bersama-sama gula dan jus lemon sehingga sebati.Setelah itu masukkan bahan B dan gelatin gaul lagi sehingga sebati.
6. Kemudian tuangkan bahan ini kedlm bekas yg berisi krim putar (whipping cream) tadi dan gaul rata.
7. Keluarkan adunan biskut dlm peti ais.Tuangkan 1/3 adunan krim cheese (whipping cream) td keatas adunan biskut.Ratakan dan letakkan buah strawberry.(jika ada la yea..)
8. Akhir sekali tuangkan adunan sampai habis.
9. Masukkan dalam oven bakar dengan suhu 150'C..selame 60 minit..
Buat topping dgn mencampurkan bhn topping semua sekali, apabila telah mendidih,tutup api. Sejukkan.Tuangkan kuah topping hingga habis.
**teknik water bath..dulang tue korang isi dengan air agak2 ler jangan penuh sgt.. pakai api ats bawah, letak tray bawah sekali..bawah loyang 2 kene balut ngan Aluminium Foil..**
** sebelum tekan biskut dalam loyang kene letak kertas minyak dulu tau...kalau x susah nak kuarkan nanti..**
Ini lah hasilnya....
Selamat mencube semua...!!!