1 ekor ikan kerapu / ikan bawal
1/2 batang timun dibuang biji
4 keping nenas dipotong dadu
2 biji tomato
3 biji bawang putih
5 sudu makan cili kering / cili boh
6 sudu makan sos tomato
2 sudu sos ikan
1/2 batang lobak merah
2 bji bawang besar
1 tangkai daun sup dan daun ketumbar.
Cara-cara:-
1. Goreng ikan hingga kering,
2. Kemudian tumiskan bawang putih hingga kekuningan.
3. Masukkan pula cili, sos tomato, sos ikan, lobak merah, nenas, timun, bawang, air, gula,garam dan serbuk perasa secukupnya.
4. Kemudian masukkan pula bawang besar dan kacau hingga rata
5. Biar sehingga masak, padam api dapur
6. Tuangkan kuah di atas ikan dan tabur daun sup dan daun ketumbar diatasnya.
Sedia dihidangkan....
Selamat mencuba....!!!!