Pages

Monday, July 12, 2010

> Siakap 3 Rasa

Bahan-bahan ( 1 ekor ikan~sehidangan )

1 kg/seekor Ikan siakap
Daun Ketumbar
Serbuk kunyit secukupnya
Garam secukupnya
Lada boh secukupnya
8 biji lada besar/merah
1 biji bawang putih (dicincang halus)
4 biji bawang merah (dicincang halus)
2 keratan nenas (dipotong dadu)
3 batang serai (di titik)
1 sb tepung jagung

BAHAN SOS (secukupnya)

Sos Ikan
Sos Tiram
Kicap Soya
Garam
gula
Cara-cara
Satukan garam, serbuk kunyit dan cili boh..Sapukan pada ikan sehingga rata.

Cara-caranya:- 

1. Goreng ikan sehingga garing menggunakan api sederhana.
2. Letakkan di atas pinggan kaca bagi peresapan suhu yang sekata.Jadi aroma ikan akan terserlah.Ketepikan
Panaskan kuali...
3. Tumis bawang putih sehingga wangi dan kekuningan.Masukkan bawang merah.
4. Setelah naik bau bawang, masukkan lada merah, goreng seketika.
5. Kemudian masukkan nenas.Kacau sebati.
6. Masukkan 2 cawan air..Masak sehingga mendidih.Setelah mendidih, masukkan bahan sos.
7. Di dalam mangkuk, bancuh tepung jagung dengan air masak (Pastikan air tidak panas bagi mengelakkan bancuhan menjadi berketul-ketul)..
8. Masukkan (6) ke dalam (5).Kacau semua bahan sehingga sebati dan masak.

Siram kuah di atas ikan.Hias dengan daun ketumbar mengikut kreativiti masing².Sedia di hidang.


Anniversary Siti's Kitchen

Daisypath Anniversary tickers
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...